Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

Seguretat elèctrica

MESURES DE SEGURETAT DE LA INSTAL·LACIÓ

– La instal.lació de casa nostra ha de comptar amb un bon sistema de derivació a terra (ha de complir uns mínims). Aquest serveix per connectar les parts metàl·liques accessibles dels aparells domèstics elèctrics a terra, evitant així que apareguin tensions perilloses i, en cas que apareixessin, el diferencial es dispararia, evitant possibles enrampades.

– Pel que fa al cablejat hem d’evitar sobretot que passi per darrera les capçaleres dels llits, per allunyar-nos del camp elèctric que es pugui produir. El més segur per evitar estar sotmesos als camps elèctrics durant les hores de descans és instal·lar desconnectadors automàtics dins les habitacions, per tal que s’aturi el pas d’electricitat mentre no sigui necessari.

– L’aïllament del cablejat, dels tubs de conducció i de les caixes elèctriques hem de procurar que no siguin de PVC i utilitzar materials alternatius com el polietilè o el polipropilè.

– El cablejat també ha d’estar lliure d’halògens, així es comportarà millor en cas d’incendi, ja que té una gran resistència al foc i té una excel·lent capacitat per no propagar l’incendi, a més, emet menys gasos tòxics i emana fums no opacs.

– Respecte als endolls, els que presentin anomalies, s’escalfin en excés o desprenguin mala olor quan connectam algun aparell hauran de ser revisats, arreglats o substituïts depenent de cada cas.

PRECAUCIONS QUE HEM DE PRENDRE NOSALTRES:

– Si hem de fer alguna manipulació o reparació elèctrica desconnectarem l’interruptor general i ens assegurarem que no hi ha tensió.

– No endollarem ni desendollarem aparells elèctrics si anam banyats, descalços o suats. Ens eixugarem bé les mans abans d’usar-los i mai els utilitzarem dins la banyera o la dutxa, ja que l’aigua és una gran conductora d’electricitat.

– En cas d’haver-hi infants a la casa, protegirem els endolls amb tapes especials per evitar que hi introdueixin objectes metàl·lics i també els dits.

– No sobrecarregarem els endolls connectant-hi lladres o endolls múltiples que puguin superar l’amperatge màxim de l’endoll.

– Protegirem el cablejat solt (sobretot l’exterior), amb regletes rígides, perquè no sofreixi desperfectes, es peli o rebi cops.

– Hem de comprovar el correcte funcionament automàtic del diferencial del quadre elèctric almenys una vegada al mes.

Referència: El libro práctico de la casa sana, de Mariano Bueno.