Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

Tòxics a la llar: Els plàstics

PLASTICO SEGURO
 

Hi ha tres productes químics presents als plàstics que són tòxics i perillosos per la nostra salut. Són el bisfenol A, l’estiré i el clorur de polivinil.
 

BISFENOL A
 

QUÈ ÉS? El bisfenol A s’allibera del policarbonat (PC), que és el plàstic núm. 7.
 

ON ES TROBA? El podem trobar en múltiples envasos de plàstic, en el recobriment interior de les llaunes de beguda i menjar i, fins fa poc, s’usava en la fabricació de biberons infantils. En construcció el trobam en tancaments tant horitzontals com verticals com a substitut del vidre.
 

QUÈ POT PROVOCAR? Estudis en animals han associat el bisfenol A amb una menor producció d’esperma, anomalies genitals masculines, alteracions en el teixit mamari que poden provocar el desenvolupament de tumors, etc. També està relacionat amb alteracions immunològiques, obesitat, anomalies cromosòmiques als fetus, problemes de fertilitat femenins, entre altres coses.
 

ESTIRÈ
 

QUÈ ÉS? L’estirè és una substància que es pot filtrar del poliestirè o plàstic núm. 6 quan aquest s’escalfa.
 

ON ES TROBA? El podem trobar en safates de menjar per endur, als envasos de cartró dels ous, als tassons de plàstic d’un sol ús, en molts electrodomèstics (ordinadors, televisors, forns…), en el fum del tabac, etc. En construcció s’utilitzen el poliestirè expandit i l’extruït com a aïllant tèrmics.
 

QUÈ POT PROVOCAR? Diverses investigacions científiques associen l’estirè al deteriorament cognitiu, pèrdua d’oida, infart de miocardi, asma, càncer de mama, alteracions de la visió, pèrdua de coordinació, alteracions hormonals, càncer de pulmó, subfertilitat femenina, entre altres coses.
 

CLORETILÈ
 

QUÈ ÉS? En el clorur de polivinil (PVC) o plàstic núm. 3 es forma clorur de vinil, també conegut com a cloretilè.
 

ON ES TROBA? El PVC s’utilitza en productes de neteja, productes d’higiene personal (xampús, sabons, cosmètics…), perfums, envasos, joguines, etc. En construcció el podem trobar principalment en elements com canonades d’aigua, marcs de portes i finestres, persianes, làmines d’impermeabilització i en canalitzacions d’electricitat i telecomunicacions.
 

QUÈ POT PROVOCAR? És una de les primeres substàncies cancerígenes identificades per l’Agència Internacional per la Investigació del Càncer (IARC). Pot provocar alteracions al fetge, la melsa, els pulmons i el teixit connectiu.
 

Per tot això, en construcció intentarem minimitzar l’ús del policlorur de vinil (PVC) o plàstic núm. 3, del poliestirè (PS) o plàstic núm. 6 i del policarbonat (PC) o plàstic núm. 7. En el seu lloc utilitzarem polietilè (PET) o plàstic núm. 1, polietilè d’alta densitat (HDPE) o plàstic núm. 2, polietilè de baixa densitat (LDPE) o plàstic núm. 4 i polipropilè (PP) o plàstic núm. 5.
 

Referències:
Mis recetas anticáncer, de la Dra. Odile Fernández Martínez.
Hogar sin tóxicos, de Carlos de Prada.

3 Responses to Tòxics a la llar: Els plàstics

  1. […] dels materials que conformaran la nostra vivenda, materials que estiguin lliures de tots aquests tòxics. També és fonamental millorar la ventilació i l’aireig dels nostres domicilis, evitant […]

  2. […] de la mateixa respiració. – Els COVS (compostos orgànics volàtils) i altres elements tòxics procedents dels materials de construcció. – Els àcars, presents en la pols. – La […]

  3. […] del cablejat, dels tubs de conducció i de les caixes elèctriques hem de procurar que no siguin de PVC i utilitzar materials alternatius com el polietilè o el […]