Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

Què faig amb la uralita?

L’asbest o “amianto” en castellà forma part d’un gran nombre de materials col·locats en la majoria dels edificis construïts a Espanya durant el segle XX, sobretot entre 1965 i 1984. Aquesta substància es troba en el fibrociment o uralita , que és el nom amb què es coneix popularment perquè era el major fabricant i importador d’asbest a l’Estat.
 

Xarxes de sanejament, dipòsits d’aigua, teulades i mitgeres estan fetes amb fibrociment. L’asbest però, a més d’aparèixer en aquest material, també té altres aplicacions: en edificació s’ha utilitzat com a aïllant tèrmic i acústic.
 

Aquesta substància és altament cancerígena, la inhalació de fibres d’asbest està relacionada amb el càncer de pulmó, laringe, ovari i amb el mesotelioma pleural. El pitjor de tot és que aquestes patologies poden aparèixer fins i tot 30 anys després d’haver respirat o haver estat en contacte amb les fibres de pols d’aquesta substància.
 

A Espanya es va prohibir el seu ús l’any 2001 però segueix estant present en moltíssims edificis de finals del segle XX. La Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminants estableix l’obligació de procedir a la seva retirada i descontaminació lliurant-lo als gestors autoritzats, que han de seguir un protocol de seguretat específic.
 

Per tant, si a casa teniu algun element que sabeu que és de fibrociment el que heu de fer és contactar amb un gestor autoritzat de residus tòxics i perillosos (RTP). El gestor, ha de tenir autorització per a aquest residu concret, i és el que es farà càrrec de la tramitació i gestió de l’amiant, en aquest cas, després d’emplenar una sèrie de formularis i passar els controls necessaris. S’ha de dir però, que el cost de la retirada i de la gestió del residu recau completament en el propietari i no en l’empresa que ho gestiona.
 

El llistat dels gestors autoritzats de RTP de les Illes Balears el podeu veure aquí:
 
Només heu de cercar dins aquest llistat les empreses que poden gestionar materials de construcció que contenen asbest o “amianto”.