Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

5 accions contra el model energètic actual

Subida-de-las-tarifas-de-la-luz-electrica
1. Canviar de companyia elèctrica: De cada vegada són més les persones que decideixen consumir “energia verda”, deixar de pagar als grans oligopolis elèctrics i contractar la tarifa amb cooperatives com Som Energia. Aquesta és la més gran de l’Estat Espnayol, va néixer l’any 2010 i ja compta amb més de 10.000 socis, però n’hi ha d’altres com Zencer, Goiener o Enerplus. Totes elles promouen el consum d’electricitat certificada d’origen 100% renovable i lluiten per la transformació del model energètic actual.

2. Els stand-by: Intentar fer un consum responsable i ser més eficients en l’utilització de l’electricitat de les nostres cases ens ajudarà a reduir molt les nostres despeses. Un exemple són tots aquells aparells o electrodomèstics que pel fet d’estar enxufats tenen un consum constant encara que no estiguin en funcionament actiu, són els stand-by (la TV, el DVD, l’inalàmbric, el router, el forn, el microones…). El consum d’aquests aparells pot arribar a 300 W diaris (com tres bombetes incandescents de 100 W enceses tot el dia). Per això, començar a desenxufar tot allò que no utilitzem ens pot reduir molt la factura d’electricitat.

3. Baixar la potència contractada: Les factures elèctriques que ens arriben a ca nostra es divideixen en tres parts: la potència contractada, l’energia utilitzada (consum) i els impostos. La potència elèctrica que tenim contractada és la potència màxima que es pot consumir de manera simultània, aquesta es paga sempre encara que no encenguem ni una vegada el llum, encara que estem de vacances o encara que no hi hagi ningú a casa. El mes d’agost del 2013 el preu del terme de potència es va duplicar i el passat mes de desembre va tornar a pujar un 2%. Arrel d’això ha sortit la iniciativa ciutadana Bájate la Potencia que intenta promoure que eks cibsynudirs dinèstucs baixin la potència elèctrica que tenen contractada.

4. Autoconsum: Des de l’any 2008 el preu de les plaques fotovoltaiques ha caigut un 80%, mentre que el preu de l’electricitat ha pujat més d’un 50%. Per tant, pareix lògic començar a produir la nostra pròpia electricitat i no haver de comprar energia de la xarxa. Les grans companyies elèctriques han vist però en l’augment de la tendència a  l’autoconsum una baixada notable dels seus ingressos, per això, han pressionat el Govern fins que aquest ha presentat la Proposta de Real Decret d’Autoconsum. Segons aquesta proposta, totes les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic hauran de pagar entre 4 i 9 cèntims d’euro per cada kWh autogenerat, encara que cap d’aquests kWh sigui abocat a la xarxa, és l’anomenat “peaje de respaldo”.

5. Desconnexió total: Encara que pugui parèixer una mica utòpic de cada vegada són més les persones que estan pensant desconnectar-se de la xarxa elèctrica i tenir una instal·lació aïllada que generi energia pel consum propi. En el cas de generar aquesta energia a través de plaques fotovoltaiques simplement seria necessari col·locar unes bateries d’acumulació  per conservar l’energia els moments en que la instal·lació no sigui capaç de generar la suficient, que en el nostre cas seria els mesos d’hivern que és quan hi ha menys hores de sol. En el cas d’una vivenda mitja la instal·lació costaria uns 7000 euros que s’amortitzen fàcilment en 10 anys, i amb una vida útil de 30.

Per tant, davant aquestes pujades desorbitants del preu de l’electricitat i davant les traves que està posant el Govern a l’autoconsum i a la utilització d’energies renovables, cal fer un pensament i començar a prendre mesures com aquestes.