Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

Proposta de Real Decret sobre l’Autoconsum

Feia temps que tot el sector energètic esperava amb “candeletes” l’anomenada “reforma elèctrica”:  una llei que regulàs l’autoconsum i El balanç net. Una norma que donàs facilitats al creixement de les energies renovables de manera que cada un a casa seva pogués reduir la seva despesa elèctrica amb un parell de plaques, generant la seva pròpia electricitat.

Tot-hom sabia que el tema estava encallat per les grans empreses elèctriques, que veien en l’augment de la tendència a  l’autoconsum una baixada notable dels seus ingressos. Aquestes pressionen per anar cap a una tarifa plana de factures on es pagarà cada vegada més per la part fixa i menys pel consum, fet que no incentiva l’estalvi energètic.

La gran sorpresa va ser la “Proposta del Reial Decret llei 9/2013” presentada pel ministre Sória al Juliol del 2013. Es tracta d’una barbaritat més de les que ens té acostumat el govern de Rajoy, pròpia de pocavergonyes. Una norma destinada a matar l’autoconsum abans que nesqui i a mantenir el poder i beneficis de les grans elèctriques.

Aquesta llei comença parlant d’una aposta per les energies renovables i l’autoconsum, però la proposta realitzada és totalment incoherent amb aquests objectius. Aquesta norma només regula l’autoconsum i no afavoreix el balanç net.

Segons aquesta proposta, totes les instal·lacions de autoconsum fotovoltaic hauran de pagar per cada Kwh autogenerat, encara que cap d’aquests Kwh sigui abocat a la xarxa. Les empreses elèctriques volen cobrar per l’energia que generam a casa nostra, és l’anomenat “peaje de respaldo”.

S’obligarà a totes les instal·lacions fotovoltaiques, excepte les aïllades, a signar un “contracte de subministrament d’autoconsum” amb una distribuïdora, inclús les ja existents.

Es crearà un registre d’autoconsum d’energia elèctrica que servirà per poder sancionar als autoconsumidors que no hi estiguin inscrits, amb multes desorbitants. I el més trist és que les multes les cobraran les elèctriques, en canvi als inspectors se’ls pagarà amb diner públic.

En resum, quan s’apliqui la norma el sol ja no serà gratis.

2 Responses to Proposta de Real Decret sobre l’Autoconsum

  1. […] la potencia és una iniciativa ciutadana que ha sorgit arrel del paquet de mesures de reforma energètica que ha proposat el Govern. Aquesta reforma del sector elèctric beneficia les grans companyies […]

  2. […] a conseqüència de la situació energètica actual i de la futura aprovació del Decret sobre l’autoconsum, l’organització sense ànim de lucre Ecooo proposa la Desobediència […]