Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

FORMACIÓ: V Jornades Low Tech

Els passats 27 i 28 de novembre hem assitit a les V Jornades Low Tech que organitza el GICITED (Grup Interdisciplinar de Ciència i Tecnologia a l’Edificació) i que s’han duit a terme a l’EPSEB de Barcelona.

Ja és la cinquena edició d’aquestes jornades que pretenen conscienciar sobre els impactes colaterals que l’arquitectura pot tenir, tant a nivell ambiental com social. Els avanços tecnològics i el sistema econòmic de les darreres dècades han fet que l’arquitectura s’oblidi moltes vegades dels seus orígens i del respecte per l’entorn natural i social que l’envolten.

Per això, el Low Tech és una forma de projectar que té com a principis bàsics:

– Potenciar l’ús de materials i mà d’obra locals. Cada lloc disposa d’uns recursos en funció de les seves condicions ambientals, per tant, ens hem d’adaptar als materials del lloc on treballam. Utilitzant materials Km 0 evitarem la gran despesa energètica que suposa transportar-los de fora i fomentarem l’economia local.

– Aprendre i valorar les tècniques del passat. L’arquitectura no pot fer tabula rasa i ignorar tot el coneixement acumulat al llarg dels anys, sinó que ha de mirar d’on venim i aprendre de les tècniques antigues que han funcionat fins ara i que estan a punt de desaparèixer. S’ha de trobar l’equilibri just entre els coneixements que tenim de “l’arquitectura sense arquitectes” de segles enrere i el que ens aporten els avanços que tenim a dia d’avui.

– Aconseguir que aquestes tècniques estiguin a l’abast de tothom. L’arquitectura Low Tech al partir dels recursos disponibles a la zona, al no requerir grans maquinàries pel fet d’estar basada en sistemes constructius coneguts i, generalment, senzills de construir, facilita que pugui arribar a molta més gent, és una arquitectura molt més accessible.

Aquestes tipus de jornades ens fan veure que cada vegada hi ha més gent conscienciada, que és una tendència a l’alça i que cada dia es duen a terme projectes amb filosofia Low Tech arreu del món.

Ens van explicar un projecte que s’ha duit a terme a Arkaria, Tanzania, on els arquitectes Sandra Martín-Lara i Àngel Estévez han construït un edifici multifuncional per a la comunitat Masai. L’edifici està fet amb terra, material local, i l’ha construït la comunitat, mà d’obra local. També ens van mostrar alguns projectes que ha duit a terme l’arquitecte Albert Faus a Burkina Faso, tots fets amb materials locals, com l’adob, el BTC, la palla, etc. i sempre posant en valor la cultura, l’origen i el coneixement sobre aquesta matèria.

No cal anar tan lluny però per trobar exemples Low Tech, com ens va explicar Ignacio Matoses, tècnic de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, a la intervenció del portal de Massalavés s’ha prioritzat l’ús de materials propis del lloc i, per això, s’ha necessitat molt poca inversió econòmica. Altres ponents ens han explicat estudis que s’han duit a terme a la universitat sobre aïllants tèrmics fets a partir de subproductes agrícoles i aglutinants naturals, sistemes de construcció amb palla, construcció amb terra, etc.

En definitiva, han estat dos dies molt profitosos, que ens han omplit de coneixements i d’il·lusió i que ens han fet veure que una altra forma de construir és realment possible.