Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

Les ESE

Es diven així les Empreses de Serveis Energètics. Es tracta, normalment,  d’empreses vinculades directa o indirectament a les grans empreses de suministrament energètic (gas, electricitat, empreses de leds,..) i també vinculades a grans empreses de finançament, és a dir els bancs.

L’actualitat normativa que ens ve d’Europa, i el seny, ens marca un camí cap a fer els edificis cada vegada més sostenibles (Nearly Zero Building): edificis amb molt poca demanda energètica, amb instal.lacions molt eficients i amb l’ús d’energies alternatives.

Però qué passa amb els edificis existents? Els edificis construits entre els anys 80 i el 2000 la majoria estan poc o gens aïllats i amb unes instal.lacions no gaire eficients. De moment un decret de inminent aprovació obligarà a totes les vivendes que s’haguin de llogar o vendre, a tenir un Certificat d’Eficiència Energètica (com les geleres: Clase A, B, C,..) D’aquesta manera un futur comprador o llogater podrà comparar i triar la vivenda que més estalvi li suposi. La majoria seran D o E. Amb aquest certificat es recomanaran possibles actuacions per tal de millorar la lletra.

D’ara a l’any 2020 la majoria d’edificis hauran de milloar notablement la seva eficiència energètica. Les ESE es presentaran com les gran sol.lucionadores del problema: Et proposaran el canvi de la instal.lació de calefacció o refrigeració o il.luminació de manera que aquesta sigui més eficient. A canvi de què? De que durant, per exemple, 10 anys tu pagaràs la mateixa factura de electricitat, gas o gasoil i ells s’enduran la diferència entre el que consumeixes ara i el que consumies abans. Sembla atractiu, no? El que tu no saps és que ells saben el que consumeixes i el que consumiras i que probablement amb 7 anys ells ja tenen amortitzada la inversió que han fet i la resta són beneficis, a part que estaràs fermat a ells durant 10 anys pel manteniment de les instal.lacions.

El que voldria que quedàs clar és que s’ha de tenir una visió integral de l’edifici i que la sol.lució no és només canviar la caldera o la il.luminació. Si un edifici no té aïllament i l’energia que gasta se’n và per les parets a encalentir el carrer, per molt eficient que sigui la caldera seguiràs tirant energia al carrer. S’ha d’atacar el problema d’arrel, és a dir, reduir la demanda, com? Millorant l’envolvent tèrmica de l’edifici i la protecció solar de les  obertures. És més rentable invertir en sistemes passius que et duraran 50 anys que no en sistemes actius que en 5 anys els hauràs de tornar a canviar, encara que a curt plaç siguin més cars els primers. Si tens una instal.lació mínimament bona, però l’edifici està molt bén aïllat amb molt poc consum et bastarà per encalentir-ho o referdar-lo. Tampoc no vull dir que no s’haguin de millorar les instal.lacions, si no que s’ha d’estudiar tot l’edifici en el seu conjunt per optimitzar la inversió més adeqüada a realitzar. Per acabar, només dir que el tècnic que té aquesta visió global de l’edificació i les instal.lacions és un Arquitecte.