Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

El preu del petroli

El petroli suposa el 35% de l’energia mundial. Actualment s’extreuen uns 85.000.000 de barrils de petroli al dia. En els darrers anys aquesta quantitat s’ha estabilitzat i a partir del 2005 va començar a baixar la producció. Esteim aproximadament a la meitat d’haver consumit les reserves  de petroli previstes a nivell mundial. Això vol dir que cada vegada serà més costós, i per tant més car, extreure petroli dels pous. Durant els darrers 40 anys el preu del barril del petroli ha estat al voltant dels 30$. Hi ha hagut pujades temporals del preu causades per fets puntuals com la crisi del 1974, la guerra del golf, la invasió de Irak, etc, però en línees generals es mantenia al damunt d’aquests preus. Aproximadament a partir del 2005 el preu va començar a pujar, de mica en mica, fins al dia d’avui en que un barril de petroli costa uns 100$. Tots ho hem notat, cada dia ens costa més omplir el depòsit del cotxe (quant ens costava fa 10 anys?quant ens costa ara?).  I les previsions són que ja no tornarà a baixar, anirà pujant sempre, de mica en mica. S’ha acabat el temps de l’energia barata. Esteim davant una crisi del preu de l’energia.

Quins camins podem seguir en edificació, tenint present que els edificis consumeixen el 40% de l’energia primària mundial?:

1er: Eficiència energètica: Consumir menys, canviar els nostres hàbits. Aconseguir sistemes, màquines, edificis més eficients. Fer que els edificis consumesquin menys. Com? Aïllant-los més, aprofitant les estratègies passives, gestionant-los millor.

2on: Energies renovables: la poca energia que haguem de necessitar, hauria de venir de les energies renovables: solar, eòlica, geotèrmica, hidràulica,… hi ha tot un camí per recórrer per tal de fer-les més assequibles.

Font: Albert Cuchí, Dr Arquitecte, especialista en sostenibilitat.