Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

Cases Passives

Una casa passiva és un edifici en el qual el confort tèrmic es garanteix amb un consum quasi nul d’energia, simplement amb un sistema de ventilació constant, sense cap sistema de climatització convencional adicional.
 
Els edificis realitzats amb aquests criteris consumeixen 1/10 part del que consumeix una edificació convencional, s’han construit amb un sobrecost de construcció d’un 5 a un 8% i han tengut un periode d’amortització de entre 5 i 10 anys.
 
Aquest concepte el trobam a varis paisos: “Passivhaus” és com se l’anomena a Alemania. A Austria es correspon amb la norma A+ o A++, i a suissa du el nom de “Minergie”. Els seus requisits són semblants i tots provenen de una sèrie de normes ISO. Es tracta d’arribar a uns estàndarts de consum i eficiència determitnats, sense que això suposi un tipus de construcció ni uns tipus de materials concrets.
 
Quines són les xifres que s’han de complir ?
 
1.- Consum calorífic per a calefacció o refrigeració no superior a 15 kWh/(m2*a)

2.- Velocitat de renovació de l’aire no superior a 0,6 l/h

3.- Trasmitància tèrmica (U) del tancament exterior no superior a 0,15 W/(m2*k)

4.- Trasmitància tèrmica de les finestres no superior a 0,8 W/(m2*k)

5.- Consum d’energia primària no superior a 120 kWh/(m2*a)

6.- Càrrega tèrmica no superior a 10 W/m2
 
Com s’aconsegueix? Quins són els punts claus?
 
1.- Aïllament: Afegint aïllament podem arribar a estalvis de fins a un 80%. Passam dels 5-8 cm d’aïllament que posam actualmet a gruixos de fins a 24 cm en els climes més freds. El conjunt de marc i vidres d’una fusteria també ha d’augmentar la seva capacitat d’aïllament.
 
2.- Ponts tèrmics: Aquests no han d’existir en el nostre edifici. S’ha de garantir una continuitat absoluta de l’aïllament en tot l’envolvent de l’edifici. Això no és gens fàcil d’aconseguir, implica un disseny molt acurat de tots els detalls constructius i, per suposat una bona posta en obra.
 
3.- Estanqueitat a l’aire: S’ha de complir un mínim molt estricte d’estanqueitat en tot l’edifici, que es comprova amb un assaig in situ (blowing door). És molt important un control exhaustiu a obra per tal de segellar bé totes les juntes. El conjunt de marc i vidres d’una fusteria també ha d’augmentar notablement la seva estanqueitat.
 
4.- Renovació de l’aire: renovació higiènica i continua de l’aire amb un tractament a partir de sistemes passius (geotèrmia) i amb una recuperació de calor de l’aire que es renova molt eficient (95%).
 
5.- Control solar: A l’estiu per reduir les ganàncies tèrmiques solars a l’interior, i a l’hivern per aprofitar al màxim el calor gratuit que ens ofereix el sol.