971 551 859      info@contrafort.cat

616 170 749      Sebastià Berga Fuster

625 254 956     Joana Gelabert Galmés

Habitatge al C/ Amor de Manacor

Aquesta és la vivenda d’un dels socis del despatx, pensada i construida com un laboratori, amb criteris de sostenibilitat, eficiència energètia i salut, és a dir, amb criteris de bioconstrucció. En ella hem pogut experimentar múltiples sistemes constructius alternatius, materials ecològics, instal.lacions molt eficients, sistemes passius, etc. El fet de viure-hi ens permet sentir la diferència i demostrar a qui estigui interessat que tots aquests sistemes són perfectament vàlids i assequibles. Estau tots convidats a fer una visita comentada.

 

Es tracta d’un edifici entre mitgeres de planta baixa i dos pisos, de volumetria senzilla i amb la façana alineada al carrer. Es va projectar cercant espais amplis i flexibles, sense perdre de vista la compacitat per tal d’alliberar al màxim el pati posterior. L’esquema bàsic és una zona central amplia i una zona lateral de serveis i accessos.

 

La planta baixa es destina a cotxeria, a l’entrada que dóna accés a la planta primera i a un petit pati semicobert que dóna llum i ventilació a la cotxeria i a l’entrada. La planta pis és pràcticament un sol espai de sala-cuina-menjador obert al pati posterior amb una zona ajardinada i amb la presència d’un arbre de l’amor (cercis siliquastrum). En la zona de serveis hi ha el bany, la cuina oberta i un porxo amb la zona de rebost. En planta pis la zona lateral amb l’escala s’uneix amb l’estudi i dóna accés a dues habitacions, una d’elles compartimentable. Si seguim pujant s’arriba a la coberta, que és plana i amb una part ajardinada, destinada a hort urbà. També hi ha un petit compartiment destinat a instal·lacions, on se situa l’acumulador de les plaques solars, aquestes estan col·locades damunt la caixa d’escala amb orientació sud exacta.

 

CRITERIS DE BIOCONSTRUCCIÓ

 

1. UBICACIÓ ADEQUADA: La primera passa era la ubicació de la casa dins el solar, per això es va realitzar un estudi geobiològic abans de començar el projecte. Es va detectar una vena d’aigua que recorria tot el solar i es van situar les línies Hartman i les Curry.

 

2. BONA ORIENTACIÓ: La façana principal està orientada a est i el pati interior a sud i oest. La protecció solar es realitza a través de persianes de lames de fusta correderes. La correcta col·locació de les obertures a ambdues façanes permet la ventilació creuada a l’estiu per refrescar l’interior de la vivenda.

 

3. GESTIÓ DE L’ENERGIA: L’edifici no requereix cap sistema de refrigeració, ja que funciona de forma passiva, servint-se únicament de la gran inèrcia tèrmica dels murs, d’un bon aïllament i d’un ús adequat de les persianes. Pel que fa a la calefacció consisteix en un sistema de sòl radiant escalfat per 5 plaques solars amb un depòsit acumulador de 1000 L, que serveix alhora per l’aigua calenta sanitària. Aquest sistema es recolza amb una hidroximenèia de llenya situada a la sala d’estar, amb regulació per zones i controlat amb programació. S’ha d’especificar que a la planta primera s’ha realitzat un terra radiant i, en canvi, a la planta segona és un sostre radiant tipus microtub.

 

4. BON ÚS DELS MATERIALS: Les façanes són d’una sola fulla de bloc ceràmic Panal de 24 cm amb l’aïllament de suro natural de 5 cm col·locat per l’exterior, de manera que s’eliminen totalment els pont tèrmics. Els forjats són íntegrament de fusta: bigues laminades d’avet i taulell estructural OSB de 22 mm. Els morters tant per construir els murs com per revestir-los han estat de calç hidràulica i calç aèrea, reduint al màxim l’ús de ciment. Els aïllaments són tots naturals també, en coberta són de 8 cm de suro negre, entre els murs de les habiacions de fibra de fusta de 8 cm i sobre el sostre radiant de llana d’ovella de 6 cm. Les impermeabilitzacions són de cautxu (EPDM) o de polietilè transpirable. Les carpinteries són de fusta amb certificat FSC. Pel que fa a la instal·lació elèctrica, els passatubs són de PE i no de PVC, el cablejat està lliure d’halògens i a les habitacions hi ha desconnectadors per evitar la contaminació electromagnètica.

 

5. GESTIÓ DE L’AIGUA: Cal destacar que la instal•lació d’aigua calenta sanitària consisteix en un sistema de plaques solars, superior al normatiu, amb l’únic suport d’una caldera de biomassa. A més, compta amb mecanisme d’estalvi d’aigua, ja que les aixetes de les banyeres i dutxes són termostàtiques i les de la rentadora i rentavaixelles són bitèrmiques. També s’ha deixat la preinstal•lació per la depuració i reutilització de les aigües grises en un futur. Les aigües pluvials es recullen i es duen a un depòsit d’aigües pluvials que s’utilitza per al consum d’aigua potable. L’aigua del pou existent s’utilitza per al reg del jardí i de l’hort i per a omplir la cisterna dels waters.

 

6. HORT URBÀ: És destacable en aquesta vivenda la utilització de part de la coberta ajardinada com a hort urbà, uns 40 m2 aproximadament. Els avantatges d’un sostre verd són moltes, es redueixen les superfícies pavimentades, es produeix oxigen i es consumeix diòxid de carboni, es neteja l’aire, es regula la temperatura de l’ambient, es regula la humitat i, a més, és un gran aïllament tèrmic i acústic.

SANA · SOSTENIBLE · EFICIENT