Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

Upcycling

L’upcycling o supra-reciclatge és el procés de transformar un objecte desfasat i inservible en un altre d’igual o més valor que l’original, és a dir, es tracta de convertir un residu en un objecte útil i de valor. Aquesta tècnica redueix el consum de nous productes, minimitza la despesa de matèries primeres i les reutilitza, redueix els residus i allarga la vida útil dels productes. D’aquesta manera se n’obtenen de nous, diferents o, fins i tot, millors que els originals i s’estalvien diners.
 

Aquesta és la nova tendència del reciclatge, fins ara el que s’havia fet era el downcycling o infra-reciclatge, que és la conversió de materials i productes en altres de nous de menys valor i de funcionalitat reduïda.
 
Per exemple, en el reciclatge de plàstic el que es fa és mesclar diferents tipus de plàstic per produir un híbrid de menor qualitat, que després es torna a modelar i és més barat. Això també passa amb l’alumini, les típiques llaunes de refresc contenen dues classes d’alumini, les parets tenen una qualitat inferior que la part superior i inferior, durant el procés de reciclatge això no es destria, amb el que s’obté un producte més dèbil i menys útil.
 

L’upcycling no és només una solució al problema de l’acumulació de residus que amenacen amb col·lapsar els espais que habitam, sinó una nova forma de pensar i treballar amb els objectes de rebuig.
 

Dins el món de l’art i el disseny aquesta forma de reciclatge ja està molt estesa, llaunes de refresc que es converteixen en gerros o recipients per posar llapissos, camisetes que es converteixen en bosses per anar a comprar, CD’s que es converteixen en posagots, palets vells que es converteixen en mobles, etc.
 

I dins el món del l’arquitectura, és possible l’upcycling? És evident que sí, només fa falta tenir una mica d’imaginació! Sobretot en reformes, on ens trobam amb edificacions existents i on segur que tendrem molts de residus és molt important donar una segona vida a aquests materials. És tan fàcil com utilitzar les bigues velles que trobem i que ja no serveixin estructuralment per fer una pèrgola o porxo exterior, reutilitzar portes existens per fer originals armaris, utilitzar els palets de l’obra per fer barreres, tancaments o mobles, etc.
 

Com va dir Gunter Pauli, creador del concepte Upcyling, “La naturalesa no coneix el concepte de rebuig; l’única espècie capaç de fer alguna cosa que ningú vol és l’espècie humana”.