Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

El ecómetro

El ecómetro és una eina que ha dissenyat l’associació que porta el mateix nom i que servirà per mesurar, valorar i certificar l’impacte dels projectes de construcció, tant des del punt de vista de la creació d’un hàbitat saludable per les persones, com des de la valoració de les transformacions que aquest produeix en el medi ambient. Per tant, mesurarà l’impacte ambiental i social dels processos lligats a la construcció.
 

Aquesta eina està en vies de desenvolupament, funcionarà gràcies a un software lliure i gratuït i actualment està en fase de financiació, per a la qual s’ha realitzat una campanya de crowdfunding. Fa quatre anys que s’està treballant en l’Ecómetro i la campanya vol servir per fer la darrera passa: finalitzar la versió Beta de l’eina i començar a mesurar projectes reals.
 

Tot i que ja existeixen nombroses eines i sistemes d’avaluació ambiental i de la sostenibilitat dels edificis, la novetat que presenta aquesta és que és d’ús gratuït i qualsevol persona interessada pot participar en les distintes activitats de definició de l’eina. A més, és transparent, és a dir, es pot accedir a tota la documentació, es pot participar en el procés de disseny i el programa de càlcul que utilitza està realitzat amb codi obert (open source), de manera que qualsevol persona el pot agafar i modificar.
 

L’ecómetro vol aportar una lectura “transversal” de l’ecologia i l’edificació, fent que els resultats de l’estudi serveixin per corregir els errors ja en la fase inicial dels projectes i millorar, per tant, la construcció d’edificis sostenibles.
 

La voluntat dels creadors és que, en un futur, l’eina es converteixi en un sistema de certificació amb auditoria.
 

Podeu obtenir més informació a la pàgina www.ecometro.org i col·laborar a la campanya de crowdfunding a www.goteo.org/project/ecometro.