Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

La Pobresa Energètica

S’ha definit com la dificultat o incapacitat de mantenir la pròpia vivenda en unes condicions adequades de temperatura a un preu just (sobretot a l’hivern). Es tracta d’un concepte que ha anat agafant importància en els darrers anys.
 

Cada cop hi ha més gent que és incapaç de pagar una quantitat d’energia suficient per a la satisfacció de les seves necessitats domèstiques o que es veu obligada a destinar una part excessiva dels seus ingressos. S’estima que afecta a un 10% de la població espanyola, és a dir uns 4 milions de persones
 
decisiones
 

CAUSES:
 

Baixada dels ingressos familiars: la PE afecta sobretot a gent amb pocs recursos econòmics, que està a l’atur i que depèn d’algun tipus de prestació social. Des del començament de la crisi aquesta situació s’ha empitjorat.
 

Pujada dels preus de l’energia: El preu de l’energia no s’ha aturat de pujar. Per exemple l’electricitat que ha pujat una mitja de un 10% cada any durant els darrers 7 anys. La resta de combustibles, com el gas o el gasoil també han tingut una pujada constant.
 

Precarietat de les edificacions: s’estima que un 50% de les vivendes existents no tenen aïllament ni un sistema de calefacció mínimament eficient. En aquests tipus d’edificis és més car poder mantenir unes condicions de confort acceptable, i és on normalment viven les persones amb menys recursos.

 

CONSEQÜÈNCIES:
 

-Augment de l’endeutament de les famílies amb menys recursos
 

-Problemes de higiene i de salut, accentuant les malalties respiratòries. Es calcula que en un any poden arribar a morir entre 2.300 i 9.300 persones de mort prematura, a tot l’estat, en els mesos de hivern. Aquest fet afecta sobretot a nens i a gent major.

 
-Degradació dels edificis, que cada cop seran més insalubres.

 

Espanya no té cap estratègia per combatre la pobresa energètica, en canvi el Regne Unit sí. Dimarts dia 17 de decembre del 2013 el Partit Popular va tombar en solitari una proposta de llei del grup Izquierda Plural al congrés amb una sèrie de propostes per combatre la pobresa energètica.
 

+ info a ecoserveis.net