Logo Contrafort Arquitectura

Logo Contrafort Arquitectura

971 551 859      info@contrafort.cat
616 170 749      Sebastià Berga Fuster
625 254 956     Joana Gelabert Galmés

La Biomassa

La biomassa és qualsevol combustible d’origen biològic. Té moltes aplicacions: calderes d’ús individual o colectiu, reds de calefacció centralitzada, calefacció per naus industrials, agrícoles, granges, hotels, balnearis, centres esportius,..

Podem trobar biomassa del tipus FORESTAL: Residus de explotacions forestals, de indústries de la fusta, de cultius energètics,.. i vendran en forma d’estella o simplement de tronc. També hi ha la biomassa del tipus AGRÍCOLA: residus de cultius agrícoles o de indústries i vendran en forma de clovelles d’ametlla, pinyes, pinyols d’oliva,.. També podem trobar biomassa comercialitzada en forma de PELLET: es tracta de serradís premsat i té forma de pinso, amb un diàmetre estandaritzat de 6 mm.

L’ús de biomassa genera llocs de feina locals, evita la dependència energètica de l’exterior, ajuda a evitar els incendis forestals, és neta i moderna. El balanç de l’ús de biomassa es considera zero, ja que el CO2 que desprén en la seva combustió és el mateix que ha absorbit la planta durant la seva vida.

Mentres el preu dels combustibles fòssils tendeix clarament a l’alça, el preu de la biomassa té una tendència a estabilitzar-se o fins i tot a la baixa ja que es tracta d’un recurs renovable. Si comparam el que costa calefactar una vivenda mitja a les balears, durant un any, segons el tipus d’energia utilitzada es veu molt clar l’estalvi que pot arribar a suposar:

Electricitat                            1.300 €

Gasoil                                    1.000 €

Gas en depòsits:                    600 €

Pellets                                     400 €

Bomba de calor                     400 €

Biomassa directa                   210 €

Un sistema convencinal de calefacció, ja sigui amb gasoil o amb gas, amb radiadors o amb sistemes radiants, es pot convertir a un sistema molt més eficient i econòmic simplement canviant la caldera convencional per una de biomassa. La resta de instal.lació pràcticament no s’ha de modificar. En obra nova hi ha múltiples possibilitats de combinació i d’estètica.

Hi ha molts de tipus d’estufes i calderes de biomassa, segons la potència a cobrir i segons el tipus de combustible. Per als que volen “fer foc” hi ha les termoximeneies o hidroximeneies, amb aspecte exterior de ximeneies de cassete tradicionals, però que duen incorporat un circuit d’aigua que ens servirà per donar soport a un acumulador d’aigua per ACS o per la calefacció del terra radiant; també es poden conectar directament a qualsevol tipus de radiador convencional. Per als que volen  un sistema automatitzat en que no t’haguis de preocupar de fer foc, hi ha les calderes ja sigui de pellets o que permetin un tamany més gran de combustible com les estelles. Aquestes calderes només necessiten un lloc on emagatzemar el combustible, i omplir el depòsit cada setmana, la resta es fa automàtic.

One Response to La Biomassa

  1. […] mínim, tant energètic com econòmic, és utilizar energies naturals i renovables com la solar, la biomassa, l’eòlica o la geotèrmia. En aquest sentit les dades no poden ser més clares, aquesta […]